torstai 29. marraskuuta 2012

Virtuaalimaailman täydelliset koiranomistajat

Välillä taas jotain muuta, kuin pimeitä vinttejä.


Erilaisia netin eläinaiheisia keskustelufoorumeita- ja palstoja lukiessa tulee väistämättä eteen nuo täydelliset koiranomistajat, joita tuntuu olevan netissä enemmistö.
En tiedä tunteeko kukaan tällaista täydellistä koiraihmistä oikeassa elämässä (minä en ainakaan tunne), mutta nettikeskustelujen perusteella niitä pitäisi pursuilla ympäri suomen lähes ovista ja ikkunoista.

Mitä tarkoitan täydellisessä koiranomistajalla?
Tarkoitan niitä, jotka omien kertomustensa mukaan heräävät aamulla lenkittämään koiraa kahdeksi tunniksi, töiden jälkeen tehdään kahden tunnin lenkki ja sitten illalla vielä ainakin 1,5h. Ja joka päivä johonkin väliin mahdutetaan sitten agitreenejä, tokoilua, jälkeä, paritkin eri lajin treenit per päivä. Ja tämä siis joka päivä, ympäri vuoden, omasta terveydentilasta viis, oli vaikka 42 astetta kuumetta ja pää kainalossa, niin silti mennään ja omistajahan tekee töitä 8-16.

Näiden samojen ihmisten koirilla ei ole koskaan mitään terveydellistä vikaa ja niillä on aina täydellinen ruokintamalli, josta usein paistaa tärkeimpänä ajatuksena läpi se, että se on kallein mahdollinen tapa/tuote ruokkia koiraa ja se sopii täydellisesti koiralle.
Heidän treeninsä onnistuvat aina täydellisesti ja koirat toimivat aina upeasti. Ohjaajasta puhumattakaan. Koskaan ei tehdä virheitä tai mennä takapakkia. Sana-"ongelma" ei kuulu heidän sanavarastoonsa.

Ja tokihan sitä muistetaan sitten mainostaa, että "minun koira liikkuu näin ja näin paljon vuorokaudessa".
Heidän mielestään koira, joka tekee normaalit lenkit aamulla, iltapäivällä ja illalla, sisältäen vapaanajuoksua jne. liikkuen päivässä vähemmän kuin heidän superkoiransa, eivät saa riittävästi liikuntaa.

Jokaisella on toki eri käsitykset koiran perustarpeista liikunnan suhteen. Joku käyttää koiraansa vain takapihalla tarpeillaan, toisen koirat on tarhassa ulkona koko päivän, kolmannen saa juosta omalla aitaamattomalla tai isolla aidatulla pihalla/tarhassa koko päivän tai useita tunteja, neljännen koirat on näitä täydellisen koiranomistajan koiria liikunnan suhteen ja viidennen taas tekee aamulla tunnin lenkin, töiden jälkeen tunnin lenkin ja illalla puolituntia, käyden silloin tällöin treeneissä ja viikonloppuisin pitkillä lenkeillä. Ja kaikkea tältä väliltä ja kaikkien näiden koirien omistajat pitävät tarjoamaansa liikuntamäärää riittävänä.

Mutta mikä on liikaa? Pitääkö koiralle tarjota myös "täysiä" lepopäiviä? Jos minulta kysytään, niin pitää. Silloin käydään vain tarpeilla, eli kierretään kortteli, kaksi, ehken yksi vähän pidempi lenkki. Minun koirani ainakin nauttivat siitä yhdestä lepopäivästä vilkkaamman aikataulun jälkeen.
Täydellisen koiranomistajan koirat eivät tarvitse lepopäiviä. Koirahan on tehty liikkumaan.
Mutta eikö levon kuuluisi olla osa koiran treeniohjelmaakin?  Ilmeisesti ei.

Noh, sinänsä en ole huolissani näistä täydellisen koiranomistajan koirista, koska uskon niiden esiintyvyyden laskevan murto-osaan, kun astutaan virtuaalimaailmasta tosielämään. Totuus lienet hyvin toisenlainen. Arkinen.
Toki, minusta on hienoa, että koirien kanssa harrastetaan aktiivisesti. Ja enemmän liikuntaa on parempi kuin vähemmän liikuntaa. Mutta rajansa kaikella. Miksi netissä pitää esittää niin täydellistä?
Eikö voisi vain myöntää, että ei, tänään Musti ei päässyt pitkälle lenkille, koska tänään en vain enää töiden jälkeen jaksanut, mennään sitten huomenna kunnon lenkille. Tänään jäi illan juoksulenkki tekemättä, kun satoi kaatamalla vettä. Eilen maattiin mustin kanssa vaan sohvalla. Huomenna taidetaan Mustin kanssa jättää menemättä pyörälenkille ja mennään sen sijaan kaupungille ikkunaostoksille.
Noin uskoisin sen todenmukaisemmin menevän monella. Ei aina vaan jaksa ja ehdi. Joskus pitää omistajankin levätä.

Oikeastaan eniten ihmettelen kuinka nämä täydelliset koiranomistajat ehtivät töiden ja koirien liikutuksen (tuntikausia joka päivä) ja harrastusten (joka päivä) lisäksi istua vielä netissä kaikki illat kertomassa kuinka paljon he liikuttavat koiriaan ja kuinka muut tekevät sitä liian vähän. Heillä taitaa olla vuorokaudessa paljon enemmän tunteja kuin meillä muilla. ;)   

Nämä jaksaa vuodesta toiseen naurattaa mua ja tuntuu että nykyään niitä tulee vielä enemmän vastaan kuin ennen.
Mutta nyt pitää lähteä pimeiden kanssa tuonne pimeään ja pakkaseen, että rassukat saavat riittävästi liikuntaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti