sunnuntai 25. marraskuuta 2012

2 viikkoa...

Sky Match Show BIS-4 (2012)
Kuva: www.flatpower.fi
Enää 2 viikkoa tuohon Suomen koirakansan vuoden päätapahtumaan, Messukeskuksen näyttelyihin.
Vuodesta toiseen sinne on vain mentävä, vaikka ärsyttää ja ahdistaa jo valmiiksi se ihmispaljous ja ahtaus ja likaiset koirien ulkoilutusalueet ja kalliit hinnat ja ja ja. Onneksi minulla on vain uroksia. Onneksi minulla ei ole yhtään turkkikoiraa menossa näyttelyyn. Kauhistuttaa ajatuskin afgaanista tai jostain pienestä karvakasasta niillä pissalla kuorrutetuilla ulkoilualueilla. Voi kun ne alueet olisi vähän isompia. Olisiko siitä mitään haittaa, jos tilaa olisikin vaikka 50x50metriä?
Se ahtaus taas. Koko aika on kauhea tungos, ihmiset ei väistä, porukka vaan lohnii edessä. Viime vuonna tein toisena päivänä niin, että vein ensin häkit, pystytin ne ja sitten hain koirat autosta. Ja toisena päivänä taas jätin koirat hyväksi toviksi vaatteet päällä autoon ja hain ne sitten myöhemmin sieltä. Tyytyväisinä nukkuivat autossa, kun menin hakemaan niitä. Itse näyttelyynhän osallistui viime vuonna ja edellisenäkin vain Capo, mutta viime vuonna Ibero oli vinttikoirien rotuesittelyssä muiden galgojen kanssa molempina päivinä.

Ibero, kuopio 2010
Tänä vuonna ollaan onneksi jälleen yläkerrassa. Ahdasta on toki sielläkin ja ihmetystä herättää se, että 20 kehälle on osoitettu vain yksi häkkialue, mutta muuten tykkään yläkerrasta enemmän. Meillä olisi kehät vasta joskus hyvinkin puolen päivän jälkeen, mutta tiedä sitten uskaltaako menemistä jättää siihen, koska mun on pakko saada koirat häkkeihin. Tai siis ainakin toinen. Ja samaan häkkiin en voi Ippaa ja Pöötä laittaa, koska Ippa on turhan tietoinen omasta tilastaan ja rähähtelee syyttä suotta häkkikavereille. Mutta pitää nyt miettiä ottaako riskin ja toivoo osan ihmisistä lähteneen pois jo 12 aikaan vai pitääkö mennä koko päiväksi sinne patsastelemaan, mikä ei sekään kauheasti houkuttele.

Tälle vuodelle on ilmoitettu upea määrä lyhytkarvaisia ibizanpodencoja kehään. Lauantaina 8 ja sunnuntaina 13, joista kaksi tulee ulkomailta, karkeita on ilmoitettu lauantaille vain kaksi ja sunnuntaille 6.  Capon pennutkin on hienosti edustettuina ja pentujen kasvattajalla on kasvattajaryhmäkin ilmoitettuna molemmille päiville.
Galgoja on myös upea määrä, lauantaina 6 ja sunnuntaina 7. Se on oikeasti paljon ko. rodussa suomessa.
Lisäksi kiinnostaa paljon ensimmäistä kertaa suomessa näyttelyssä nähtävät kanarianpodencot. Lauantaina 1 kpl ja sunnuntaina 2. Molemmat koirat tulevat Saksasta.
Sunnuntaina onkin hyvä päivä, koska galgot,ibet ja kanarianpodet ovat kaikki samassa kehässä peräkkäin.

Ibero ja ensimmäinen näyttely, pentuluokka 2009
Kuva: Heli Partanen
Noh, mutta muihin juttuihin.
Oltiin lauantaina Pöön kanssa avaamassa joulua torilla. Mukana oli kaveri amerikanakitan kanssa. Seisoskeltiin ihan torin reunalla, poissa ihmispaljoudesta, lähinnä ajatuksena oli se, että Pöö joutuu näkemään paljon ihmisiä ja olemaan reagoimatta niihin, sillä kun on tapana yrittää mennä moikkaamaan kaikkia ja hyppiä vasten. Siellä se istua pönötti kuin vanha tekijä, kun ihmiset käveli oli. Lähdettiin sitten pois, kun ei se homma siellä tuntunut etenevän, aika surkea oli koko tapahtuma. Ehkä ne panosti vaan siihen upeaan ilotulitukseen, joka nähtiin sitten kaupungin toiselta puolelta. Se oli kyllä hieno kaukaakin katsottuna. Koiran kanssa en olisi muutenkaan sitä jäänyt sinne tuijottamaan, vaikka tapahtuma olisikin ollut jotain muuta kuin tylsä. Eiköhän yksi pakollinen ilotulituspäivä vuodessa riitä koirille.

SFK erkkari 2012 Capo BIS-käyttökoira
Kuva: Ari Koivisto
Mulle on iskenyt susikammo. Tuntuu että koko ajan lähtee koiria susien suuhun ja irtipitopaikat vähenee sitä tahtia, mitä mun tietoisuus lähialueilla liikkuvista susilaumoista lisääntyy. Noh, eihän me olla ennenkään susista välitetty, mutta en tiedä pitäiskö tässä alkaa jo pikkuhiljaa välittämään. Jotkin paikat joissa juoksutin koiria toissa- ja viimevuonna, on jo ehdottomia nounou paikkoja, mistä on koiria lähtenyt susien suuhun tänä vuonna.
Nyt tuolla mun viimeisessäkin luottopaikassa huhutaan kulkevan yksittäinen susi, mutta faktaa en ole tästä kuullut. Saisi nyt sataa lunta, niin koirat ei lähtis enää tieltä metsään. Tai eihän noi galgot muutenkaan pitkälle mene (joskin ei se ole vaatinut kuin 200metrin etenemisen ihmisen luolta, niin ne sudet on pistelleet metsäkoiria poskeensa) mun luolta, mutta toi Sky-vanhus saattaa välillä poistua pidemmällekin. Ja Capohan teki hyvinkin pitkiä pistoja metsään. Mutta talvi on siitä hyvää aikaa, että noi pysyy lähinnä tien puolella, kun hanki on niin syvä. Ehkä mä hankin niille kellot kaulaan kilkattamaan tai jotain. Vaikka ne sudet ei ihmistä pelkää, niin josko sitten kelloa. Heh.

Vilkuilin tänään pakastimeen ja totesin, että 20 kilosta hevosenlihaa on jäljellä enää ihan liian vähän, olisi pitänyt ottaa enemmän, kun hintakaan ei ollut kuin euron per kilo, joka on minusta ihan kohtuullinen hinta. Harmi sinänsä, että se on kohta loppumassa, kun se on sopinut kaikille, jopa Iberolle tosi hyvin. Vaikka onhan se aika vähärasvaista ja olen joutunut lisäämään öljyä ruokaan ja raksujakin laittamaan sekaan vähän enemmän, koska pussitin lihat annospusseihin ajattelematta sitä, että osa painosta tulee siitä luusta, mikä on jauhettu sekaan. Olisi pitänyt tajuta huomioida se luun määrä painossa ja laittaa reilummat satsit per pussi, koska sen luun ravintoarvo ei kovin kummoinen ole. Noh, tällä kertaa mentiin näin, lisäöljyllä ja lisäraksuilla ja lisäkananmunilla.

SFK erkkari 2012, Capon jälkeläisrymä BIS
Kuva: Ari Koivisto
Skyn jalkapatti mietityttää. Sillä on siis oikeassa takajalassa kintereen kohdalla ulkosyrjässä iso patti. Sinne vuotaa verta jostain suonesta ja kudosnestettä siellä toki myös on.
Patti ei sinänsä haittaa Skyta mitenkään, mutta se alkaa olemaan jo niin iso, että iho sen kohdalla on ärtynyt, koska se on venynyt äärimmilleen. Patilla on kokoa tennispallon verran.
Sen leikkaus on riski ja leikkaamattomuus on riski. Leikkauksen riskit tekee se, että koira on jo vanha ja sillä on ollut aikaisemmin ongelmia sydämen kanssa. Lisäksi patin kohdalta pitäisi pystyä poistamaan kaikki iho, mutta patin sijainti ja koko aiheuttaa sen, että ihoa ei ole riittävästi patin poiston jälkeen sulkemaan haava. Siihen voidaan kokeilla jättää tuota "irtaallaan" olevaa nahkaa vähän, mutta lopputulos on hyvin epävarma. Samoin se on epävarmaa, mitä patin sisältä löytyy, pystyykö ne suonet varmasti sulkemaan niin, etteivät ne enää vuoda ja miksi ne ylipäätään ovat edes alkaneet vuotamaan. Patti on siis ollut pakoillaan ainakin pari vuotta.
Leikkaamattomuuden riskinä on se, että patti jatkaa kasvuaan, iho ärtyy ja joku päivä se ratkeaa itsekseen tai sitten se, että Sky tökkää sen patin johonkin niin, että siihen tulee reikä ja verenvuoto ei tyrehdy. Ja jos tämä sattuu päivystysaikaan, niin leikkaushoito on mahdottomuus ja sitten on enää yksi vaihtoehto jäljellä, jos verenvuoto ei tyrehdy.
Olen silti nyt sitä mieltä, että patti yritetään kaikesta huolimatta leikata, mutta se jää kyllä ehdottomasti tammikuulle.
Tyhjentelen pattia aina silloin tällöin harvakseltaan. Se auttaa aina päiväksi, eli ei siitä juuri hyötyä ole. Lisäksi homma pitää tehdä niin "steriilisti" kuin on mahdollista ja siinä on aina oma hommansa laittaa kaikki valmiiksi ja mahdollisimman puhtaaksi ja puhdistaa patti tarkasti jne.
Tänään tyhjensin sitä myös, viimeisellä neulalla mitä mulla oli enää jäljellä (pitääkin hakea lisää) ja ennen kuin pääsin ihan loppuun asti, oli neula mennyt jo tukkoon verihyytymien takia, kun ruisku pitää aina välissä vaihtaa ja homma piti lopettaa siihen, koska uutta neulaa ei enää ollut. Lopputuloksena kuitenkin yli 80ml veristä nestettä. Patin sisällä tuntuu tyhjänä ollessa isot röpelöiset verihyytymäklöntit. Ällöä. Nyt kokeilin laittaa jalkaan napakan siteen, josko paine estäisi pattia täyttymästä. Pitää vain vahtia,  jos se täyttyy kuitenkin, ettei side ala vain kiristämään liikaa ja estä kaikkea verenkiertoa.
Noh, se siitä pattiaiheesta tällä kertaa, palaan asiaan varmasti myöhemmin.

Ei mitään asiaa ja silti näin pitkä postaus. Pahoittelut siitä.

Ibero, Tuusniemi 2011
Kuvituksena toimii erinäiset näyttelyihin liittyvät kuvat, kun ei nyt mitään uuttakaan ollut tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti